cisto z mąką konopną
GanjaFarmer
GanjaFarmer
Ganja Farmer
GanjaFarmer

Tekst fb: Jak wykorzystać w kuchni mąkę konopna? Zobaczcie przepis na konopne ciasto jabłkowe.

Każdy z nas pamięta smak babcinej szarlotki czy innego ciasta z jabłkami. Jego aromat przywodzi na myśl dzieciństwo i beztroskie czasy. Tradycyjne wypieki bazowały na produktach powszechnie dostępnych w sklepach w tamtym czasie, mało kto słyszał o innej mące niż pszenna lub żytnia. Dziś mamy możliwość modyfikowania przepisów i włączania składników, które równie dobrze smakują i dodatkowo poprawiają nasze zdrowie.

mąka konopna
mąka konopna
Growshop Growbox
Growshop Growbox
Growshop Growbox
Growshop Growbox

W dzisiejszym przepisie na placek z jabłkami nie zrezygnowałam całkowicie z mąki pszennej, ale znacznie ograniczyłam jej ilość, ze względu na fakt, iż zawiera szkodliwy dla wielu osób gluten. Zastąpiłam ją częściowo mieszanką mąki jaglanej oraz konopnej. Dlaczego warto stosować w kuchni mąkę konopną?

Jako jedyna mąka zawiera 20 znanych nam aminokwasów, w tym 10 niezbędnym do rozwoju komórki (EAA), których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Jest bogata w kwasy tłuszczowe Omega 3, 6, 9, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, D i E, wapń, magnez, żelazo, cynk i inne mikroelementy. Posiada aż 30g białka (protein) na 100g produktu! To całkowicie bezglutenowa mąka, wyrabia się ją z nasion konopi siewnych. Z powodzeniem może być stosowana jako uzupełnienie tradycyjnej mąki praktycznie w każdej potrawie.

ciasto z jabłkami i mąką konopną

Przepis na jabłkowy placek z mąką konopną

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki jagnalnej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki konopnej
  • 4 jajka
  • 1 banan
  • 80 g oleju kokosowego rafinowanego lub masła
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki karobu
  • 1 łyżka miodu

cisto z mąką konopną

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w większe kawałki i podsmażamy 5 min z dodatkiem cynamonu, miodu i karobu.

2. W wysokim naczyniu łączymy mąki, 4 jajka, banana, olej kokosowy  i zagniatamy ciasto na gładką masę. Zagniecione ciasto chowamy do lodówki na 30 min lub na 10 min do zamrażarki. Po schłodzeniu wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 7-8 min w temperaturze 190 st C z termoobiegiem.

3. Wyciągamy i wykładamy uprażone jabłka.

4. Pieczemy 40 min w temperaturze 180 st C w piekarniku z termoobiegiem.

placek jabłkowy z mąką konopną

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here