Siemieniotka – zupa z konopi

0
zupa z konopi
GanjaFarmer
GanjaFarmer
Ganja Farmer
GanjaFarmer

Niewiele osób wie, że na Śląsku tradycyjnym daniem wigilijnym jest zupa z konopi, czyli siemieniotka, zwana też konopiotką. Gotuje się ją z siemienia, czyli nasienia konopnego.

Przygotowanie tej potrawy nie jest proste, bo ziarna konopi mają bardzo twarde łupiny. Trzeba więc najpierw namoczyć je (najlepiej dobę przed gotowaniem), a dopiero potem ugotowane do miękkości miażdżyć, przecedzić przez sito, a miąższ zagotować na mleku.

Jest to potrawa bardzo zdrowa. Ziarna konopi zawierają wszystkie potrzebne aminokwasy i kwasy tłuszczowe, łatwostrawne białko, znacznie lepsze od sojowego, odżywcze minerały (wapń, potas, fosfor, żelazo), błonnik i witaminy (B i E).

Growshop Growbox
Growshop Growbox
Growshop Growbox
Growshop Growbox

Hodowla konopi do produkcji włókienniczej, spożywczej i olejarskiej jest w Polsce bardzo słabo rozpowszechniona w porównaniu np. z Czechami, gdzie powstały technologie łuskania twardych konopnych ziaren. Powstają inicjatywy gospodarcze, żeby sprowadzać już wyłuskane ziarna konopi do Polski.

Źródło: dziennikzachodni.pl

nasiona marihuany outdoor - Sklep
nasiona marihuany outdoor - Sklep
nasiona marihuany outdoor - Sklep
nasiona marihuany outdoor - Sklep