Medyczna Marihuana
Medyczna Marihuana
Medyczna Marihuana
Medyczna Marihuana

Dziś przyjrzymy się bliżej produktom z konopi siewnych a konkretnie mące konopnej. Jest to mąka wytwarzana ze zmielonych części nasion konopi Cannabis sativa L. czyli tej nie zawierającej psychoaktywnego THC. Brak tego kannabinoidu jest zrekompensowany ogromem substancji aktywnych, które zawierają nasiona. Mąka konopna posiada wiele witamin, np: A, B, C, E i D, minerałów takich jak wapń, potas, chrom, cynk, selen, czy kwasów omega 3, 6 i 9. Składniki w nich zawarte wspierają układ krążenia, układ trawienny, nerwowy, oczyszczają krew z toksyn i przyśpieszają metabolizm. Jako jedyna mąka zawiera 20 znanych nam aminokwasów, w tym 9 aminokwasów niezbędnych do budowania nowych tkanek, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.

mąka konopna
mąka konopna

Dlaczego używam w kuchni mąki konopnej?

Komponując posiłek staram się wybierać wartościowe pokarmy, jeśli jest taka możliwość, zastępować nimi te mniej wartościowe, które wnoszą niewiele dobrego. Przykładem takiego pokarmu może być mąka pszenna, która nie posiada korzystnych dla organizmu właściwości, a przecież mogłaby być zastąpiona zdrową mąką konopną chociaż częściowo. Jej smak przypomina trochę smak nasion słonecznika z lekko orzechowym zakończeniem, co sprawia, że pasuje do dań wytrawnych ale też ciekawie łączy się ze słodkimi smakami. Jest dosyć trudną mąką, ponieważ nie jest tak drobno zmielona jak np. mąka pszenna, dlatego w większości dań stosuję ją łącząc z innymi mąkami, np kukurydzianą, orkiszową, jaglaną czy gryczaną. W przypadku wypieków takich jak muffiny, pieczywo czy ciasta biszkoptowe polecam domielanie mąki w blenderze kielichowym.

składniki na naleśniki konopne
składniki na naleśniki

Przepis na konopne naleśniki

Składniki:

growshop, growbox
growshop, growbox
growshop, growbox
growshop, growbox

Ciasto naleśnikowe

  • ½ szklanki mąki konopnej
  • ½ szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1½ szklanki wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Farsz

  • bukiet świeżych liści szpinaku (musi być ich sporo, liście kurczą się przy smażeniu)
  • 1 szklanka drobno pokrojonych kurek
  • 1 cebulka
  • 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży koperek
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie:

W wysokim naczyniu łączymy mąki, wodę, jajka i sól, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

ciasto naleśnikowe z mąką konopnąCiasto smażyć z obu stron na patelni z odrobiną oleju do smażenia. Gotowe naleśniki układać pod przykryciem do zmiękczenia.

naleśnik konopny
naleśnik konopny

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy liście szpinaku, dodajemy czosnek, kurki, cebulkę i smażymy wszystko na dużym ogniu przez ok 5 min ciągle mieszając. Na koniec dodajemy odrobinę wody, ser pleśniowy i mieszamy do rozpuszczenia sera i powstania kremowego sosu. Zdejmujemy z patelni i dodajemy świeżo pokrojony koperek.

farsz do naleśników
farsz do naleśników

Na gotowego naleśnika nakładamy farsz i zawijamy.

naleśniki z mąki konopnej
naleśniki z mąki konopnej

Gotowe naleśniki polewamy oliwą z oliwek lub olejem konopnym, posypujemy nasionami konopi i dekorujemy świeżą rukolą.

naleśniki konopne
naleśniki konopne
naleśniki z mąką konopną
naleśniki z mąką konopną

Na zdrowie!

Promocja
Promocja
Promocja
Promocja