grow shop, sklep ogrodniczy, uprawa roslin
grow shop, sklep ogrodniczy, uprawa roslin
grow shop, sklep ogrodniczy, uprawa roslin
grow shop, sklep ogrodniczy, uprawa roslin

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To, co zjemy na czczo zostanie najszybciej przyswojone i trafi do naszego krwioobiegu zasilając prace wszystkich naszych organów. Warto, aby pierwszy posiłek zawierał kompleksowy zestaw wszystkich potrzebnych nam na rozruch składników: białka, minerałów, witamin i kwasów tłuszczowych. Wszystkie te składniki o bardzo wysokim stężeniu znajdziecie w żywności konopnej. Poznajcie 7 powodów, dla których warto włączyć produkty na bazie konopi siewnych do codziennego jadłospisu.

jaglany mus z ananasem, białkiem konopnym i pestkami granatu
jaglany mus z ananasem, białkiem konopnym i pestkami granatu
  1. Konopie to źródło dobrze przyswajalnego białka

Białko to budulec naszych odradzających się komórek i enzymów. Bez odpowiedniej ilości białka nasze ciało nie może się regenerować i funkcjonować. Dlatego tak ważne jest dostarczanie go w odpowiednich ilościach każdego dnia. Nasiona konopi siewnych zawierają aż 40% białka. Wyróżnia je zrównoważone PH i lekkostrawność, w przeciwieństwie do białek serwatkowych, dlatego może być stosowane regularnie w każdej ilości. Jest doskonałym suplementem dla sportowców, białko z nasion konopi zawiera 20 kluczowych aminokwasów, w tym 10 niezbędnych do regeneracji mięśni i enzymów których nasze ciało nie potrafi syntetyzować.

  1. Zawierają kwasy omega 3 i 6 w najlepiej przyswajalnej dla człowieka proporcji

To, że kwasy omega są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia wszyscy doskonale wiemy. Ważna jest także ich odpowiednia proporcja w organizmie. Olej zawarty w nasionach konopi jest bogaty w ważne kwasy tłuszczowe, szczególnie w alfa-linolenowy (Omega-3) oraz linolowy (Omega-6). Są one w najlepiej przyswajanej przez człowieka proporcji (3:1), dzięki czemu ludzki organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju lnianego. Odpowiednia proporcja kwasów omega wspiera zdrowie naszego serca i pracę mózgu!

  1. Konopie chronią układ kostny
nasiona marihuany outdoor, sklep internetowy
nasiona marihuany outdoor, sklep internetowy
nasiona marihuany outdoor, sklep internetowy
nasiona marihuany outdoor, sklep internetowy

Zawarta w nasionach konopi witamina K, która jest rzadko dostępna w żywności w połączeniu ze sporą dawką wapnia, witaminy D i magnezu (niezbędnego do prawidłowego przyswajania wapnia) stanowi optymalny koktajl substancji wspierających zdrowie kości i stawów. To niesamowite, że w jednej roślinie znajdziemy te wszystkie 4 składniki, które spożywane łącznie i rozpuszczone w tłuszczach (konopie zawierają do 30% tłuszczu) przyswajają się bardzo skutecznie.

szakszuka z nasionami konopi, brokułami i szczypiorkiem
szakszuka z nasionami konopi, brokułami i szczypiorkiem
  1. Konopie zawierają całą armię witamin

Nie bez powodu użyłam tego słowa. Lista jest naprawdę imponująca, w konopnym nasionku znajdziemy oprócz wspomnianej już witaminy K, także A, B1, B2, B3, B6, C, D, E. Wysoka zawartość tłuszczu jest tutaj także bardzo istotna, ponieważ do prawidłowego przyswojenia witamin potrzebne są tłuszcze. Znów wszystko się zgadza!

  1. Konopie regulują pracę układu pokarmowego

Zawarty w nasionach konopi błonnik reguluje pracę jelit i wspiera prawidłowe trawienie. Dzięki dodatkowej obecności witamin oraz alkalizującym właściwościom białka konopnego możemy liczyć na przyjemne, kojące układ pokarmowy właściwości i odkwaszanie organizmu.

owsianka z nasionami konopi, prażonym jabłkiem i cynamonem
owsianka z nasionami konopi, prażonym jabłkiem i cynamonem
  1. Konopie mogą być spożywane przez osoby nie tolerujące glutenu.

Dobra wiadomość dla wszystkich alergików, którzy nie mogą spożywać glutenu. Konopie to roślina w 100% wolna od tej mieszanki białek. Dodatkowo nasiona konopi zawierają śladową ilość drażniącego jelita kwasu fitynowego, obecnego w większości roślin strączkowych i nasion, a odpowiedzialnego za wzdęcia i nieprzyjemne efekty trawienne.

  1. Konopie mają super orzechowo – słonecznikowy smak!

Zarówno piękny, zielonkawy olej z nasion konopi jak i nasiona czy białko mają przyjemny smak na pograniczu aromatów słonecznika i orzechów. Dzięki temu pasują idealnie do każdej potrawy, zarówno słodkiej jak i wytrawnej, podbijając jej smak. Nie wyobrażam sobie śniadania bez moich nasion konopi!

Na zdrowie! 🙂

jaglanka z nasionami konopi i owocami
jaglanka z nasionami konopi i owocami
Tanie Sianie Seed Bank
Tanie Sianie Seed Bank
Tanie Sianie Seed Bank
Tanie Sianie Seed Bank
PODZIEL SIĘ
Promotorka świadomego odżywiania. Od 4 lat prowadzi bloga kulinarnego Smiling spoon poruszającego tematykę slow food. Jej autorskie przepisy oscylują wokół wegetarianizmu, witarianizmu, a także diety bazującej na produktach konopnych. Autorka publikacji 'Konopie w kuchni'